Kleurige sfeerbeelden van bloeiende heide

 

Elke serieuze hobby fotograaf waagt zich regelmatig aan het maken van mooie macrobeelden. Macro-fotografie heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt; mede dank zij de populariteit van de zg. ‘vintage’ lensjes die erg populair zijn.

Afgelopen jaar heb ik diverse workshops gegeven waarbij het vintage Helios lensje inbegrepen was voor de deelnemers. De aanzet om te werken met het Heliosje als macro objectief is gegeven tijdens deze workshops.
Er is echter meer uit de oude degelijke lensjes te halen dan menigeen denkt, en daarvoor heb ik deze workshop ontwikkeld. Overigens geldt dat ook voor andere macro objectieven, zowel nieuw als oud. Het combineren van diverse instellingen in de camera in combinatie met het bokeh kan bijzondere en mooie beelden opleveren.

Deze workshop richt zich dan ook op het maken van macro en close-up foto’s waarbij een dromerige sfeer, bokeh bubbels en schilderachtige kleuren het uitgangspunt zijn. Door de camera en de te gebruiken lens handmatig in te stellen kun je bewust kiezen voor bepaalde effecten en dus experimenteren met de resultaten hiervan.

Het combineren van onscherpte met scherpte, wisselende belichtingen, meervoudige opnames en langere sluitertijden gaan we allemaal tijdens deze workshop beoefenen. Hierbij begint het uiteraard met de te kiezen compositie, het kleurenpalet en de hoeveelheid licht.
Deze vorm van fotografie vraagt denkwerk en is erg intensief. Een goede kennis van de camera en het objectief is dan ook wenselijk; weten waar je bepaalde instellingen in de camera kunt vinden en deze snel kunnen aanpassen.
Je huidige manier van kijken naar onderwerpen zal tijdens de workshop ruimer worden; het gaan herkennen van de creatieve mogelijkheden dus ook. Deze ‘nieuwe’ manier van kijken gaan we uiteraard in de workshop behandelen.

We bezoeken een mooi bloeiend heidegebied waar de achtergrond van de heide een mooie aanvulling is voor de te maken beelden. Daar beginnen we met een picknick en korte theorie. Hierna gaan we volop fotograferen tot zonsondergang om ook het laatste mooie licht te benutten.

Door de intensiteit van de workshop en dus de begeleiding zijn er maar vier plekken beschikbaar. Je krijgt hierdoor veel aandacht. Ik help je bij het evalueren van je net gemaakte foto’s en geef desgevraagd feedback hierop.

Deze workshop is bedoeld voor de meer gevorderde fotograaf die enigszins ervaring heeft opgedaan met macrofotografie en in het bezit is van een macro- dan wel vintage lens. Het handmatig bedienen van de camera is een vereiste; veel van de gewenste effecten zijn niet of lastig met een (half)automatische instelling van de camera te verkrijgen.
Mocht je twijfelen of je genoeg ervaring dan wel kennis hebt om deel te kunnen nemen aan deze workshop, mail me dan.

Benodigd materiaal:
--digitale spiegelreflex camera of systeem camera waar je foto’s in kan samen voegen (tenzij je geen meervoudige belichting wilt beoefenen)

--een macro objectief of een zg. Vintage objectief zoals Helios, Trioplan, Domiplan, of Petzval

--digitale spiegelreflex camera of systeemcamera waarin de optie ‘meervoudige belichting’ kan worden ingesteld (NB: bij Canon heet dit “meerdere opnames”)

--Een set macro tussenringen die makkelijk te bevestigen zijn en geschikt voor jouw merk camera

--Eventueel een witte paraplu om schaduw te kunnen creëren bij veel zon.

Max. aantal deelnemers: 4

Datum:

Duur: van 17:00 – 21:15 uur (zonsondergang)

Plaats:

Prijs: € 85,-


Aanmelden voor de workshop onder vermelding van je naam, adres en telefoonnummer op: info@marijkehoekstra.eu